Totalul afișărilor de pagină

joi, 3 aprilie 2014

România depozitul de deşeuri nucleare al lumii?

  

LASERUL de la Măgurele poate transforma România în depozitul
de deşeuri nucleare al lumii ?!


   În cadrul acestui proiect una din activitățiile principale va fi cea in care cercetatorii vor studia posibile noi modalitați de tratare a materialelor nucleare și a deșeurilor radioactive!
 Marea investiție din Oraşul Măgurele privind construcția celui mai mare laser din lume va fi gata in 2015. Deja a fost construită fundaţia clădirii ce va adăposti laserul care va fi de 10 ori mai puternic decât cel mai performant laser care există acum în lume. Costurile ELI-NP sunt de 356,231 milioane euro, finanțarea UE fiind de 83%, statul român trebuie să contribuie cu restul de 17%.
  Pâna aici toate bune și frumoase, chiar și presa a promovat acest proiect prin titluri pompoase și elogii diverse dar…referiri la această activitate de tratare a materialelor și a deșeurilor radioactive, care prezintă un risc major pentru România, aproape nimic.
 În primul rând nimeni nu și-a pus întrebarea de ce a fost aleasă România pentru acest proiect și de ce nu l-au facut tot in Elveția și Franța, așa cum s-a întâmplat cu acceleratorul de particule CERN. De ce Romania?
 Pentru că Uniunea Europeană a ales pentru România un destin, girat de anumite persoane aflate la conducerea țării câțiva ani la rând. La Magurele vor fi anulate deșeurile nucleare provenie de la centralele nucleare din intrega lume.

 Practic, România este pe cale sa devină groapa de gunoi nuclear a lumii, deșeuri care vor fi neutralizate, cu mai mult sau mai puțin succes, cu ajutorul laserului ELI.
 Iar ca să vedeți cam de unde vor veni deșeurile nucleare către Magurele, trebuie doar sa aveți în vedere statele participante la acest proiect. Statele participante la proiect sunt Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, România, Spania, Ungaria iar SUA și Japonia, cu statut de observatori.Printre acestea se numără țări cu numeroase centrale nucleare pe teritoriul lor sau state care sunt pe cale să renunțe la energia nucleara, dar care au tone de deșeuri nucleare de care vor să scape.

 Japonia presupunem ca “va observa” asiduu dupa episodul Fukushima.Ca să nu mai vorbim de SUA care trebuie “să observe” intens, în urmatorii ani neutralizarea focoaselor nucleare din timpul Războiului Rece, care urmeaza să fie scoase din uz. Practic, România este pe cale sa devina groapa de gunoi nuclear a lumii, deșeuri care vor fi neutralizate, cu mai mult sau mai puțin succes, cu ajutorul laserului ELI


 În România se va construi cel mai mare depozit de deșeuri radioactive din Europa!
 Și mai interesant este faptul că Agenția Nucleară pentru Deșeuri Radioactive a început demersurile pentru construirea Depozitului Final de Deşeuri de Slabă şi Medie Activitate, în judeţul Constanţa, comuna Saligny, sat Ştefan cel Mare. Va fi al doilea după cel de la Băița, din munții Apuseni, acesta având, însă, o capacitate de aproape 25 de ori mai mare față de cel deja existent.
Acest depozit va fi primul ca și capacitate de depozitare din Europa (122.000 mc), fiind un depozit de suprafaţă cu bariere inginereşti multiple.

http://www.ecopolitic.ro/laserul-de-la-magurele-poate-transforma-romania-in-depozitul-de-deseuri-nucleare-al-lumii/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu