Totalul afișărilor de pagină

marți, 11 octombrie 2011

Scrisoare

Stimata doamna Elena Udrea,

va scriu acest mail pentru a imi exprima profunda indignare fata de atitudinea dvs. de a promova in mod consecvent si repetat sintagma de „tinut secuiesc”.

Nu numai ca în istoriografia medievală termenul de „ţinut secuiesc” (în traducerea exactă din limba maghiară a sintagmei promovate de UDMR „Syekelyfold” - „Pământul Secuiesc”) nu există el fiind doar o invenţie de marketing de după anii 2000, dar scopul vadit al promovarii acestui termen de catre politicienii maghiari si secui este obtinerea autonomiei teritoriale a unei suprafeţe din mijlocul României.

In acest fel domnia voastra va faceti practic partasa (chiar si involuntar) la acest plan de dezmembrare treptata a tarii, care prevede, printre altele, ca, prin repetarea la infinit a acestui termen, „fictiunea” sa devina „realitate” in constiinta publica si astfel „pretentia” sa devina „drept”. Atitudinea dumneavoastra contravine astfel asigurarilor date in trecut de catre presedintele Traian Basescu, prin a carui „aura” va aflati astazi la putere, precum ca autonomia nu se va realiza niciodata.

Opinia publica nu cred ca stie care este pozitia dumneavostra de fapt fata de autonomia teritoriala si eu cred ca in privinta alegerilor din 2012 ar trebui sa ne clarificati aceasta privinta. In ceea ce ma priveste consider ca alianta cu UDMR, astfel de declaratii de sprijin pentru idea de „tinut secuiesc” precum si tolerarea actelor antistatele si antiromanesti ale autoritatilor din Harghita si Covasna de catre Guvernul Romaniei reprezinta un abuz grosolan de increderea pe care am acordat-o PD-L-ului si lui Traian Basescu de alungul ultimelor doua cicluri electorale. Va dati seama deci cu cata nerabdarea astept anul 2012!

Sunt constient de faptul de problema secuilor este una foarte delicata si ca abordarea majoritatii fata de aceasta minoritate trebuie sa fie una constructiva. Aceasta este o mare provocare pentru natia romana, chiar mai mare decat criza actuala prin care trece tara. Apreciez in acealasi timp ca sunteti frecvent in zona, facand abstractie de motivatia legitima de a strange voturi, pentru ca astfel veti cunoaste si mai bine problemele de acolo.

Dar una e sa fii deschis la dialog si alta este sa fie corect. De exemplu, daca secuilor nu le convine termenul de Covasna pot propune eventul termenul de „Trei Scaune” care are mult mai mult de a face cu istoria lor decat cel de „tinut secuiesc”, termen care implica ca acele doua judete sunt un tinut al secuilor, adica unde romanii „sunt in gazda”, tolerati sau unde romanii au venit mai tarziu si au fost acceptati sa se stabileasca acolo si deci trebuie sa accepte hegemonia secuilor pentru ca, nu-i asa, acela este un „tinut secuiesc”.

Ca cineva care traieste de aproape 12 ani in strainatate, inteleg foarte bine cum e sa fii facut zilnic sa te simti un venetic. De aceea va sciru, dialog si deschidere "da", investitii in turism si infrastructura "da", imediat chiar, dar sa nu ne intoarcem la 1940!

Numai bine,
Cezar Lupu, Düsseldorf, Germania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu